Kamphuis Hooghalen


Vanaf de jaren 1930 exploiteerde de Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale een kamphuis gelegen in de bossen bij het Drentse dorp Hooghalen. Veel groepen van de VCJC uit de noordelijke provincies maakten gebruik van dit huis voor hun weekenden van de JG en de Vrije Vogels.

Toen het jeugdwerk minder werd in de jaren 60 werd het huis verhuurd aan belangstellenden. Vele scholen hielden er hun schoolkampen en in de weekenden waren er familiebijeenkomsten. Ook de lokale bevolking uit het dorp maakte gebruik van het huis. Er heeft zelfs een trouwerij plaatsgevonden.

Het huis bevatte een gemeenschappelijke ruimte met tafels en banken. Deze ruimte werd voor alle groepsactiviteiten gebruikt die niet buiten konden plaatsvinden. Tevens waren er twee slaapzalen met stapelbedden.

Op 24 augustus 2011 bereikte ons 's avonds rond 19:00 uur het droevige bericht dat er brand was uitgebroken in het huis.Ondanks de inzet van de brandweer kon niet worden voorkomen dat het huis grotendeels afbrandde tot een ruÔne. De restanten van het huis zijn inmiddels gesloopt en rest een kale zandvlakte.
Op 27 januari 2012 is de erfpachtovereenkomst met de grondeigenaar Staatsbosbeheer beŽindigd. Waarschijnlijk zal SBB hier een nieuw vakantieverblijf herbouwen.

Met deze brand kwam op deze plek een einde aan tachtig jaar vrijzinnig kamperen.